Radyo Kİ > Kültür & Sanat Haberleri > ZEKİ MÜREN’İN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 22. YILI

ZEKİ MÜREN’İN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 22. YILI

Eylül 24th, 2018

Türk sanat dünyasının önemli isimlerinden biri olan Zeki Müren 24 Eylül 1996 yılında bundan tam 22 yıl önce hayata gözlerini yumdu. Dönemine damga vurmuş ve hala genç kitle tarafından da dinlenilip sevilen Türk Sanat Müziğinin kadife sesini ölüm yıl dönümünde sevgi ve minnetle anıyoruz.

Bursa’nın Hisar semtinde, Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda okudu. Henüz ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri tarafından keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde baş rolleri oynamaya başladı.Ortaokulu yine Bursa’da, Tahtakale’deki 2. Ortaokulda tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra babasına İstanbul’a gitme arzusunda olduğunu açıkladı ve onun da onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazıldı. Bu okulu birincilikle bitirdi.

1950 yılında İstanbul Radyosu’nun açmış olduğu sınava giren Zeki Müren, radyonun canlı yayınlarından birisine katılmış ve orada ilk konserini vermiştir. Bu konser geniş kitleler tarafından beğenilince, radyo programlarındaki bu konserler 15 yıl boyunca sürmüştür.

İstanbul Radyosu konserlerinin ardından kendisini plak çıkarma çalışmalarına adayan Müren, 600 civarında plak, kaset doldurmuştur. Plakta yer alan ilk şarkısı ise Şükrü Tunar’ın eseri olan “Bir Muhabbet Kuşu”dur. 1955’te çıkarmış olduğu “Manolyam” isimli eseriyle Türkiye’de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü’nü kazanmıştır. Zeki Müren Türkiye’nin en çok konser veren ses sanatçısı olmuştur.