Radyo Kİ > Haberler > YENİ MEDYADAN KAYNAKLI ‘DİJİTAL UÇURUM’

YENİ MEDYADAN KAYNAKLI ‘DİJİTAL UÇURUM’

Mayıs 15th, 2019

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu’nda bugün (15.05.2019) Dijital Dönüşüm ve E-Yönetişim Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyuma Kocaeli Üniversitesi  İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdil Sayımer, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Banu Küçüksaraç, akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Çok Kıymetli ve Farklı Bakış Açıları”

3 oturumdan oluşan sempozyumda Dijital Dönüşüm: Yeni Okuryazarlık, Beceriler ve Eşitsizlikler, E-Yönetişim: Yeni Paydaşlar ve Belediyeler, Kocaeli Belediyelerinde E- Yönetişim Pratikleri gibi konular ele alındı. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Nigar Pösteki, sempozyumu hazırlayan ekibe teşekkür etti. Pösteki, “Bu sempozyumun Dijital Dönüşüm, Yeni Medya Okuryazarlığı, Dijital Beceri ve Eşitsizlikler, Yeni Medyayla Değişen Devlet-Yurttaş Etkileşimi gibi konuları kuramsal ve kavramsal bir çerçevede somut örneklerle açıklayarak, bu konuya çok kıymetli ve farklı bakış açıları getirileceğine inanıyorum. Atatürk’ün de dediği gibi ‘Yerinde saymak geride kalmaktır’. Dünyanın hızla dijitalleştiğini hepimiz görüyoruz. Bu değişimi yakalayabilmek için bu değerli konferansın Türkiye’nin ve kurumlarının dijitalleşme süreçleri adına verimli ve ufuk açıcı bir etkinlik olmasını temenni ediyorum.“ ifadelerini kullandı.

“Dijital Uçurum”

Yaptıkları projeler hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İdil Sayımer, “Türkiye’de teknoloji kullanımında bir eşitsizlik olduğunu buna bağlı olarak da dijital uçurumun ortaya çıktığını görüyoruz. Fakat buna rağmen yapılan araştırmalardan ortaya çıkan istatistikler internet kullanımının yıllar içerisinde giderek arttığını gösteriyor. İnternet, dijital ortam, yeni medya ortamları ve sosyal medya giderek daha fazla kullanılıyor.“ dedi.

“Öfke Duygusundan Doğacak Sonuç”

Sıklıkla görülen siber zorbalık türlerine değinen Prof. Dr. Emel Baştürk, siber zorbalığa maruz kalan öğrenci oranının %20 olduğunu belirtti. Baştürk, “Öğrenciler siber zorbalığın ne olduğunun farkında değil. Yaşadıkları mağduriyeti adlandıramıyorlar. Çünkü biz zorbaca davranışları sıralayıp bunları ne kadar yaşadınız diye sorduğumuzda oranlar çok yüksek çıkıyor. Aslında öğrenciler bunları paylaşmaktan çekiniyorlar. Bunun sebebi güvensizlik. Öğrenciler çevresindeki ebeveynlere güvenmiyorlar. Bu yüzden de kendi iç dünyalarında bu durumu yaşıyorlar. Bunun sonucunda da bazı duygular ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

“En Fazla Yer Verilen E-Belediyecilik Hizmetleri”

Dr. Öğr. Üyesi Banu Küçüksaraç ise, “Hizmet özelliklerine baktığımızda web sayfalarının 25 değişken üzerinden analiz edildiğini gözlemledik. Bu gözlem sonucunda Körfez belediyesi en fazla hizmet sağlayan belediye olarak karşımıza çıkıyor. Bunu İzmit Belediyesi takip ediyor. En fazla yer verilen e- belediyecilik hizmetlerini borç sorgulama, bilgi edinme başvurusu, dilek talep formu ve vergi ödeme sistemi olarak görüyoruz. En az yer verilenlerde ulaşım hizmetleri, meslek ve beceri kazandırmaya yönelik hizmetler diye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, katılım belgesi takdimi ile sona erdi.

Haber: Buse Karakulak (Radyo K.İ.)