Radyo Kİ > Haberler > TRANS YAĞLAR, BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ

TRANS YAĞLAR, BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ

Ekim 12th, 2018

Beslenme uzmanlarından, doktorlardan veya çevrenizde trans yağların zararlı bir madde olduğunu ve uzak durulması gerektiğini muhakkak duymuşsunuzdur. Peki trans yağ nedir ve nasıl oluşur? Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek Trans yağlardan korunma yolları ile ilgili bilgiler verdi.

Melis Nur Dalar ve Şengül Hökelek’in sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek trans yağların doğal yağ olmadığını belirterek, “Trans yağ, sıvı yağlardan elde edilen özel olarak hidrojenlenerek katı hale getirilen yağlardır. Fakat bazı zararsız trans yağlarda bulunur. Örneğin; koyun, kuzu, inek gibi hayvanların işkembelerinde süt ve etlerinde az miktar da bulunan trans yağ asitleri zararsızdır.” dedi.

“Trans Yağların Üretimindeki En Büyük Etken: Maliyet”

Trans yağların üretimindeki en büyük etkenlerin maliyet ve gıdaların raf ömrünü uzatmak olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Selek, “Bireylerin trans yağlardan korunmak için öncelikle trans ve doymuş yağları diyetten azaltılması gerekiyor. Vücuttaki doymuş yağ oranın yüzde 10’un altına indirilmesi gerekir. Tüketimde kızartma yerine daha çok fırınlanmış, ızgara veya haşlanmış ürünleri tercih etmeliyiz. Tabi bu bizim için tamamen yağı hayatımızdan çıkartmamız anlamına gelmiyor çünkü yağ vücudumuzun bazı fonksiyonlarını yerine getirmesi nedeniyle çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

KOÜ’de Diyabet Okulu Uygulaması

Trans yağların obezite, kalp damar tıkanıklığı, kolesterol, diyabet gibi hastalıklara sebep olabileceğini kaydeden Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, konuşmalarına şöyle devam etti:
“Üniversitemiz hastanesin de kışın diyabet okulu uygulaması gerçekleştiriyoruz. Bu diyabet okulu kapsamında hastalarımıza diyetisyenlerimiz ile birlikte eğitimler veriyoruz. Eğitimler çerçevesinde hastalarımızı kolesterol, beslenme alışkanlıklarını nasıl değiştirebilecekleri, yapabilecekleri egzersizler ile ilgili bilgilendirmede bulunuyoruz.”

“Çocuklarımızın Hayatına Egzersiz Katmalıyız”

Dr. Öğr. Üyesi Alev Selek, çocukları trans yağlardan korumanın çok önemli olduğuna dikkat çekere, “Artık beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu alışkanlıklarımızı geleceğimize taşımak için en önemli hedef ise çocuklardır. Çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor. Hazır gıda tüketimi bu kadar arttıkça çocuklarımızı korumamız çok daha zordur. En azından bunu sınırlayabiliriz çikolata, gofret gibi atıştırmalıkları evlerimizde daha az bulundurabiliriz. Ayrıca çocuklarımızın hayatına egzersiz katmalı ve onları ilgili oldukları bir spor dallarına yönlendirmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Simge Karataş (Radyo K.İ.)