Radyo Kİ > Haberler > Tıbbi Uygulama Hataları Ve Yasal Sorumluluk

Tıbbi Uygulama Hataları Ve Yasal Sorumluluk

Aralık 7th, 2017

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda bugün(07.12.2017) “Tıbbi Uygulama Hataları Ve Yasal Sorumluluk” adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Adli Tıp Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Çolak katıldı. Çolak, etkinliğin amacının Kocaeli’de birçok hastanede yapılan tıbbi uygulama hatalarının giderilmesi olduğunu söyledi.

Tıbbi Uygulama

Prof. Dr. Başar Çolak, ilk önce tıbbi uygulamanın ne olduğundan bahsederken hastanın tedavisine yönelik gerçekleştirilen her davranışın tıbbi uygulama olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çolak, tıbbi müdahalelerde hukuksal düzenlemelerin olduğunu söylerken bu müdahaleleri yapmak için gerekli belgelerin olması, gerekli olan unvanının olup olmadığına bakıldığını kaydetti. Prof. Dr. Başar Çolak, “Eğer gerekli belge ve unvan varsa bu sefer de müdahalenin yapılacağı yerde gerekli materyallerin olup olmadığına bakılır. Bu materyallerde varsa tıbbi müdahale gerçekleştirebilir. Ancak bir adım daha var bu adım da hastanın müdahaleyi kabul edip etmediğidir. Eğer ediyorsa tıbbi müdahale hukuki şartlara uygun bir şekilde başlayabilir.” İfadelerini kullandı.

Aydınlatma

Prof. Dr. Başar Çolak, “Doktor hastanın hastalığıyla ilgili açıklamayı özel olarak hastaya yapar hasta uygun görürse ailesi, arkadaşları veya ilgili kişileri bilgilendirilebilir ancak hasta hayır hastalığım bende kalsın kimsenin bilgisi olmasın derse doktor bu hastalığı aileye veya ilgili kişilere söyleyemez” dedi. Başar Çolak, hastadan müdahale izni alınması durumda dahi tıbbi bir hata olursa sorumluluk yine doktordadır dedi.

Ameliyat Sonrası Bilgilendirme

Ameliyat sonrası oluşabilecek kötü bir sonucun ne olursa olsun hastaya söylenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Başar Çolak hasta yakınlarının “söylemeyin, kaldıramaz”  gibi cümlelere kulak vermeden doktorun hastaya durumu söylemek zorunda olduğunu belirtti.

Haber: Arslan TEPEBAŞI (Radyo K.İ.)