Radyo Kİ > Haberler > “Sultan II.Abdülhamid’in Osmanlı Eseri “Yıldız Sarayı”

“Sultan II.Abdülhamid’in Osmanlı Eseri “Yıldız Sarayı”

Mart 22nd, 2016

yildiz_sarayiKocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi B Blok Konferans Salonunda bugün Kocaeli Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından “Sultan Abdülhamid’in Mabedi Yıldız Sarayı” adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak Yıldız Sarayı Müze Müdürü ve Arkeolog İlker Tepeköy katıldı.

Etkinlik öncesi Radyo K.İ. Muhabiri Helin Kaya’ya konuşan Tepeköy, Sultan II. Abdülhamid’in bazı kesimler tarafından yanlış tanındığını söyledi. Tepeköy, “Sultan Abdülhamid Türkiye’nin temellerinin atıldığı dönemde yetişmiş bir padişahtır. II. Abdülhamit tarihçiler tarafından olduğundan farklı anlatılıyor. Fakat kendisi eğitimden ulaşıma birçok yenilik gerçekleştirerek adını tarihe yazdırmıştır” dedi.

II. Abdülhamid’in Osmanlı dönemini tamamen yansıtmış bir padişah olduğunu söyleyen Tepeköy, kendisinin çoğu kişi tarafından şüpheci olduğu gerekçesiyle eleştirildiğini kaydetti. II. Abdülhamid’in Yıldız yildiz_sarayi_2Sarayına taşınma sebebinin kendi içerisinde yaşadığı korkular olmadığını vurgulayan İlker Tepeköy, birini eleştirmek için öncelikle o kişiyi doğru analiz etmek gerektiğini belirtti.

Günümüzdeki tarih bilinciyle ilgili de konuşan Tepeköy, gençlerin kendi tarihlerine daha çok önem vermeleri gerektiğini söyledi. İlker Tepeköy, ülkemizde gençlerin kendi tarihlerini öğrenmek için yeteri katar kaynak incelemediğini belirtirken “Televizyonda yayınlanan tarihi diziler gençleri tarihi öğrenmeye ve araştırmaya teşvik ediyor. Ülkemizde okuma-yazma oranları oldukça yüksek olmasına rağmen gençler kendi tarihlerini yeterince okumuyor. Bu bağlamda Türk dizilerinin gençleri olumlu bir şekilde yönlendirdiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İlker Tepeköy, müdürü olduğu Yıldız Sarayı Müzesi’nin tarihine de değinirken, Yıldız Sarayı’nın Sultan II. Abdülhamit’in rüyası olduğunu ve bu sarayın gösterişten uzak durularak hazırlandığını ifade etti. Yıldız Sarayı Müze Müdürü ve Arkeolog İlker Tepeköy ayrıca Sultan II. Abdülhamit’in günlük yaşantısında da sadelikten yana olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.