Radyo Kİ > Haberler > “Sağlıklı Olan Herkes Organ Bağışı Yapabilir”

“Sağlıklı Olan Herkes Organ Bağışı Yapabilir”

Ekim 12th, 2017

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan, bugün(12.10.2017) organ bağışı hakkında Radyo K.İ.’ye açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Utkan, organ naklinin iki çeşitten oluştuğunu belirterek, “Birincisi kadavradan yani ani veya kaza sonucu ölen kişiden alınan organlar, ikincisi ise canlıdan alınanlar yani eşleştirme yaparak nakledildiğinde, nakledilen kişide sorun yaratmayacak şekilde yapılıyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak canlıdan olan bağış yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Zafer Utkan, çocuk yaş grubu, yaşı ilerlemiş kişiler ve çeşitli hastalığı olan kişiler dışındaki herkesin organ bağışı yapabileceğini kaydetti. Utkan, organ bağışına yönelik belli zamanlarda, günlerde ve aylarda farkındalık yaratmak, bağışçı sayılarını arttırmak gibi çalışmaların yapıldığını belirterek “Bu süreç içerisinde organlarının verilmesini taahhüt eden hastalar kendilerini çok iyi hissediyorlar. Bir taraftan dini, sosyal, hukuki süreçler gibi pek çok faktör aslında organ bağışçılığının yaygınlaşmasında eskiden bir engel olarak görülse de günümüzde bunların hepsinin aşıldığını görmek bizim içinde sevindirici. Tüm bunlara rağmen çok sayıda organ bekleyen hastalarımız olduğu için daha da yaygınlaştırılarak yapılması gerekiyor.” dedi.

Bağış Sayısı İki Kat Yükseldi

Kocaeli Üniversitesi’nde organ bağışına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan, “Tıp Fakültesi öğrencilerinin, araştırma görevlilerinin ve Tıp Fakültesi’nde çalışan personellerin de bu maksatla kurdukları bazı kulüpler var. Örneğin, KANOPE kulübü organ bağışçılığını çeşitli vesilelerle reklamını yaparak yaygınlığını arttırmak ve daha çok sayıda organ bağışçısı bulunmasını sağlamaya çalışıyorlar. Bu gayretleri arttırmamız gerekiyor. Bu kulüp üniversite içerisinde, alışveriş merkezlerinde çeşitli stantlar, afişler ve küçük diyaloglarla insanları ikna ederek bağış yapmaları konusunda açıklamalarını yapıyorlar ve onları da bağışçı haline getiriyorlar. Bunun dışında KOÜ Organ Nakli Koordinatörlüğü ile kahvaltılar, çeşitli toplantılar ve yürüyüşler yaparak bu farkındalığı mümkün olduğu kadar üst sınıra çekmeye çalışıyorlar.” dedi. Prof. Dr. Utkan, bağışçı sayısının geçen seneye oranla neredeyse 2 kat arttığına değinerek yine de bu rakamın yeterli olmadığını kaydetti.

Haber: Melis Nur Dalar ( Radyo K.İ.)