Radyo Kİ > Haberler > “Sağlığı Tehdit Eden Unsurlar Küreselleşiyor”

“Sağlığı Tehdit Eden Unsurlar Küreselleşiyor”

Kasım 3rd, 2016

tek_saglikKocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokulu’nda bugün “Tek Sağlık Olmadan Sağlıklı Dünya Mümkün müdür?” adlı bir etkinlik düzenlendi. Konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan’ın katıldığı etkinlikte “Tek Sağlık” konusu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Etkinliğin ardından Radyo K.İ. muhabiri Mehmet Budak’a açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, tek sağlığın tarihçesi hakkında bilgiler vererek “Tek sağlık kimilerine göre 100-175 yıl önce tanımlanmış ancak tarihini Hipokrat’a kadar götürenler var. Uluslararası yayınlarda ve dünyanın gelişmiş üniversitelerinde tek sağlığın tarihçesi 2006 yılında yapılan uluslararası toplantıya dayanmaktadır ve tek sağlık 2014 yılında yapılan uluslararası toplantıyı da kapsamaktadır. O günden bugüne tek sağlık hakkında dünyanın değişik üniversitelerinde ve değişik ülkelerinde sürekli gelişen konferans ve sempozyumlar düzenlenmiştir” dedi.tek_saglik_2

Konuşmasının devamında tek sağlık kavramının tanımını yapan Yrd. Doç. Dr. Taştan, “Ülkemizde yeni kullanılan bir kavramdır. Türkçe literatüre bakarsak 10 yıllık bir geçmişi vardır. Tek sağlık, insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerinde yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarının işbirliği içerisinde çalışması, bilgi ve deneyim paylaşması, bir ortak çabadır. Sağlık içerisinde ortak düşünce felsefesidir de denilebilir” ifadelerini kullandı.

Tek sağlık konusunda Türkiye’de yapılan çalışmalara da değinen Yrd. Doç. Dr. Taştan, “Bu kavram yeni bir kavram olduğu için bireysel anlamda yapılan çalışmalar var ancak kurumsal anlamda herhangi bir gelişme yok. Geçen yıl ülkemizde Zoonozlar konferansı düzenlenmişti ancak bu konu işlenmemişti. 2014 yılında İzmir veteriner hekimleri odası tarafından Tek Sağlık Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı düzenlenmişti. Kurumsal bir toplantıydı bu. Samsun’da geçen yıl bir hocamız tek sağlık hakkında konferans vermişti. Yani Türkiye’de tek sağlık konusunda çalışmalar oldukça az” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, sağlık hizmetlerinin küreselleşmesiyle birlikte sağlığı tehdit eden unsurların da küreselleştiğini sözlerine ekledi.