Radyo Kİ > Haberler > ÖZGÜRLEŞMEK İÇİN AÇIK VE KAPALI KAYNAK YAZILIMLAR

ÖZGÜRLEŞMEK İÇİN AÇIK VE KAPALI KAYNAK YAZILIMLAR

Mayıs 31st, 2019

Kocaeli Üniversitesi Enformatik Bölümü bünyesinde kurulan Kocaeli Üniversitesi Açık Kaynak Laboratuvarı (KOUOSL-KOU Open Source Lab), çeşitli araştırma alanlarında (web/mobil, yapay zeka, bilgisayarlı görü, siber güvenlik, nesnelerin interneti vb.) disiplinlerarası yenilikçi projeler üreterek “Açık Kaynak ve Özgür Yazılım” teknolojilerinin ülke ve dünya çapında ilerlemesi ve yaygınlaşması için çalışan akademik bir oluşumdur.

Kocaeli Üniversitesi Rektörlük, Enformatik Bölümü Öğretim Görevlisi Uğur Yıldız, Açık Kaynak ve Özgür Yazılım hakkında konuşmak üzere bugün (31.05.2019) Cansu Demiray ve Mustafa Gökhan İncekol’un sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk oldu.

Yazılım geliştirme sürecinin, insanların bir odada toplanıp bir amaç uğrunda kod yazmalarından başladığını söyleyen Yıldız, “Özgür yazılımın 4 tane ilkesi vardır. Özgür dediğimizde daha çok ücretsiz olmasına dikkat ediyoruz. Burada numaralandırma anlamında bir özgürlük var. Bu özgürlük birden değil sıfır numaradan başlıyor. Bir yazılım herhangi bir amaç için çalıştırılabilir. Herkes bu yazılımı çalıştırma özgürlüğüne sahiptir. Bir numaralı özgürlük, her ne yapmak istiyorsa onun için programı çalıştırabilir. Ve bu programı kendi isteğine göre değiştirebilir. İki numaralı özgürlük, bu yazılımı istediği gibi dağıtabilir. Üç numaralı özgürlük ise, toplum yararına olacak şekilde bu yazılımı geliştirebilir. Ve farklı bir dağıtım şeklinde bunu yayabilir. Yazılım bu şartları sağlıyor ise buna özgür yazılım diyoruz.” ifadesini kullandı.

“Açık Kaynak Araştırma-Özgür Yazılım Sosyal Bir Harekettir”

Özgür yazılımın dışındaki yazılımların kapalı kaynak olarak adlandırıldığını söyleyen Yıldız, “Açık kaynak ile kapalı kaynak birbirlerinden çok faklı yollardır. Ama temelde özgür yazılım orijinalini oluşturuyor. Bunun içinden çıkan bir oluşum farklı değerleri oluşturuyor ve temsil ediyor. Felsefe olarak açık kaynak bir araştırma iken, özgür yazılım sosyal bir harekettir. Türkiye’de ilk sivil tolum kuruluşları da LINUX kullanıcılarının örneğidir. Bu alanda hem yetkinlikleri arttırmak hem de bilinirliği yaratmak açısından önemlidir. Mustafa Akgül Türkiye’de internetin babası olarak bilinir. İlk açık kaynak özgür yazılımları üniversitelerde yaygınlaştıran, kuran, kullanan, dağıtılmasına yardımcı olan akademik bilişim adı altında özellikle açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaşmasına yönelik konferanslar ve eğitimler düzenleyerek bu süreci yürütmüştür. Bu tip çalışmaların bizi daha çok özgürleştireceğini düşünüyorum.” dedi. Haber: Ebru Yalçınsoy (Radyo K.İ.)