Radyo Kİ > Haberler > ORGAN BAĞIŞLA HAYAT KURTAR

ORGAN BAĞIŞLA HAYAT KURTAR

Kasım 8th, 2018

Organ bağışının önemini anlatarak, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bugün (08.11.2018) Halkla İlişkiler ve Tanıtım Atölyesi tarafından, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nün katılımıyla “Organ Bağışı Nedir?” konulu bir seminer düzenlendi. İl Sağlık Müdürlüğünden gelen Organ Bağışı Birimi Sorumlusu Nihal Aydın ve Eğitim Araştırma Organ Bağışı Bölümü Sorumlusu Funda Aliustaoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı seminere çok sayıda öğrenci katıldı.

“Her İnsan Organ Bağışında Bulunabilir”

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezleri, özel ve kamu hastanelerinde organ bağışının yapılabildiğini söyleyen Nihal Aydın, organ bağışının tanımını şu şekilde yaptı:

“Kişi hayattayken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organlarının başka insanların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ bağışı yapabilecek kişiler 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan her insan organ bağışında bulunabilir. Organ bağışı, yapabilmesi için formu iki şahit huzurunda imzalamalısınız. Bağışlamak istediğiniz organları seçebilirsiniz veya hepsini bağışlayabilirsiniz. Buna gönüllü organ bağışı deniyor ve kişinin beyin ölümü gerçekleşmiş olsa bile ailesinden yazılı bir onay alınmadan organ nakili yapılamıyor.” dedi.

Diyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurumu’nun 3 Mart 1980 tarihli ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu fetvalarında belirttiğini hatırlatan Funda Aliustaoğlu ise, ”Organ bağışı ve nakli halk arasında sanıldığı gibi kolay bir şey değildir. Kan grubu, doku örneği, DNA uyumu olmak zorundadır ki canlıdan canlıya ya da kadavradan canlıya organ nakli yapılabilsin. Bunları sağlayan kişilerin listesi sağlık bakanlığından yazılı olarak geliyor ve biz ona göre nakil yapıyoruz.” diye konuştu.

Seminer, soru cevap ile sona erdi.

Haber: Kaan Türker (Radyo K.İ.)