Radyo Kİ > Haberler > ÖNEMLİ OLAN NİCELİK DEĞİL NİTELİKTİR

ÖNEMLİ OLAN NİCELİK DEĞİL NİTELİKTİR

Nisan 9th, 2019

Kocaeli Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOÜ DİLMER), yabancılara Türkçe öğretimi ya da Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimi başta olmak üzere talep edilen dillerin öğretimini meslek edinmiş bir yükseköğretim kurumdur.

Kocaeli Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Özgür Uçum, KOÜ DİLMER(Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) ve üniversitedeki yabancı öğrenciler hakkında konuşmak üzere bugün (09.04.2019) Cansu Demiray ve Mustafa Gökhan’ın sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk oldu.

“1700 Yabancı Öğrenci Öğrenim Görüyor”

Öğr. Gör. Özgür Uçum, Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Kocaeli Üniversitesi’nde 2013 yılında kurulduğunu ifade ederek, “Öğrencilerin, okulumuzu seçmesindeki en önemli faktör onlara sağlanan kolaylıklardır. Türkiye, eğitim alanında son yıllarda ismini duyuran önemli bir ülke haline geldi. Her geçen gün eğitimdeki kalitenin artması, yaşam standartlarının artmasından dolayı yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim görmek için Türkiye’yi tercih etmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Şu an için üniversitemizde 1700 yabancı öğrenci öğrenim görüyor. Sayın Rektörümüz ’ün 2023 için hedefi bu sayıyı 5000’e çıkarmak.” dedi.

“Adaptasyon Sürecini Her Öğrenci Yaşar”

Yabancı öğrencilerin üniversitelere kabul edilme şartları hakkında açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Uçum, “Bu öğrenciler Yabancı Öğrenci Sınavı’na girerler. Her üniversite kendi standartlarını belirler ve bu standartlar öğrencilere bildirilir. Üniversite olarak bu konudaki önceliğimiz, nicelik değil niteliktir. Öğrenciler de bu kriterlere göre sınava girip daha sonra da seçim yaparlar.” ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör. Özgür Uçum, yabancı öğrencilerin yaşadığı sıkıntılara ve devletin bu öğrencilere sağladıkları olanaklara da değinerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Adaptasyon sürecini her öğrenci yaşar. Biz Türk halkı olarak misafiri, misafirperverliği seven bir milletiz. Bu yüzden onları yabancı olarak görmediğimizden bu bizim için büyük bir farktır. Onlardan öğreneceğimiz çok şey olabiliyor. Devletimiz de bu konuda öğrencilerimize çok kolaylık sağlıyor. Yaklaşık 120 bin tane öğrenciye burs veriyor. Kredi yurtlar kurumu da yabancı uyruklu öğrencilere yaşam olanağı sağlıyor. Verilen bu olanaklar öğrencilerimizi cezbederken bu durum dolayısıyla Türkiye’ye gelme konusunda yabancı öğrenciler daha sıcak bakmaktadır.”

Haber: Berkan ALAN (Radyo K.İ.)