Radyo Kİ > Haberler > KOÜ’de Göçmen ve Mültecilere Yönelik Sosyal Hizmet Uygulamaları Paneli Düzenlendi

Mart 22nd, 2016

12874125_10205811210151749_1651075978_oKocaeli Ünivesitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda Dünya Sosyal Hizmet Günü kapsamında “Göçmen ve Mültecilere Yönelik Sosyal Hizmet Uygulamaları” adlı bir panel düzenlendi. Panelim moderatörlüğünü Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Yasemin Gözkonan Kahveci yaparken, panele konuşmacı olarak Üsküdar Hasan Tan Çocuk Yuvası Sosyal Hizmet Uzmanı Mansur Seyitoğlu, Üsküdar Sosyal Hizmet Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Yusuf Kiser ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Sosyal Hizmet Uzmanı Duygu Yıldırım katıldı.

Üsküdar Hasan Tan Çocuk Yuvası Sosyal Hizmet Uzmanı Mansur Seyitoğlu, göçün insan hakları boyutu ve sosyal hizmetle ilişkisinden bahsetti. İnsan haklarının korunmasında belge ve bildirilerin önemli rol oynadığını belirten Seyitoğlu, “Sosyal hizmet alanında çalışanlar, gruplar ile toplumlara yönelik politikaları ve hizmetleri planlamak, öngörmek, değerlendirmek ve yeni ihtiyaçlar karşısında düzenleme yapmakla uğraşır” dedi.

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Sosyal Hizmet Uzmanı Duygu Yıldırım, mültecilere yönelik psikososyal projeler yaptığından bahsederek mülteciliğin bir insan hakkı olduğunu söyledi. Yıldırım, mültecilerin çalışma haklarından bahsederek birçok mültecinin Türkiye’de izinsiz olarak çalıştığını ve bu çalışanların çoğunun 18 yaşın altındaki çocuklar olduğunu ifade etti.

12380449_10205811207031671_1582658927_nEtkinliğin ardından Radyo K.İ. Muhabiri İlknur Çırak’a konuşan Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Yasemin Gözkonan Kahveci, panelin düzenlenme amacından bahsetti. Birincil amaçlarının dünya sosyal hizmet günü ile ilgili bir etkinlik yapmak olduğunu söyleyen Kahveci, “Mülteci ve göçmenler ülkemiz için büyük bir sorun oluşturuyor bu ciddi bir konu. Bunu konuşmak amacıyla bugün burada toplandık ve fikir alışverişinde bulunduk” dedi.

Yasemin Gözkonan Kahvecinin ardından konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Mansur Seyitoğlu, yasaların bir ülkede yaşayan tüm insanları ilgilendirdiğini belirterek ”Bazı hizmetlerin sadece o ülkenin vatandaşlarına verilmesi ya da daha kaliteli verilmesi, o yasalarda yer alan ayrımcılık yasağına uyulmadığını gösteriyor. Mesela; eğitim, sağlık ve çalışma hakkına bakıldığında bir eşitlikten söz edilebilir mi? Edemiyorsak ayrımcılığın olduğunu söyleyebiliriz” sözlerini kullandı.