Radyo Kİ > Haberler > Kıbrıs Mücahitleri ve Şehitler Haftası

Kıbrıs Mücahitleri ve Şehitler Haftası

Aralık 22nd, 2017

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Torun Çelik, Kıbrıs Mücahitleri ve Şehitler Haftası kapsamında, bugün (22.12.2017) Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk oldu.

Kıbrıs’ın tarihi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Esma Torun Çelik, “1960’da Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluyor. Devlet kurulduktan hemen sonra Cumhurbaşkanı Makarios, onun yardımcısı Dr. Fazıl Küçük oluyor ve meclisteki belli bir milletvekili temsilinde belli bir kayıt getiriliyor. Anayasa ile oluşturulan bu yapı içinde iki toplumlu bir devlet ortaya çıkıyor. Türkiye 1964 de adaya müdahale kararı alıyor ancak Amerika Devletleri Başkanı Johnson’ın mektubu ile beraber bu müdahaleden vazgeçiliyor ve konu Birleşmiş Milletler nezdinde geçiyor. Bu süreçten itibaren adada Lefkoşa’ya bir sınır çekilerek her iki taraf Türk ve Rum kesimi birbirinden ayrılıyor.1967 de olayların tekrar alevlenmesi ve şiddet saldırılarının yaygınlaşması ile 1974 de Türkiye Yunanistan ilhakı gibi olmaması adına 20 Temmuz da adaya müdahale kararı alıyor ve gerçekleştiriyor. 1974 yılının aralık ayında Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuş oluyor. 15 Kasım 1983’te de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını alıyor.” dedi.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Türkiye üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Doç. Dr. Esma Torun Çelik , ‘‘Türkiye güvenliği açısından NATO’ya çok önem veren bir ülke konumundaydı. Türkiye Amerika’ya, NATO’ya rağmen müdahale kararı aldı. Bu müdahale bölgedeki Türklerin ölüm kalım mücadelesi girdikleri bir dönemde alınmıştı. Avrupa Devletlerinin ve Amerika’nın ambargoları ile karşı karşıya geldi. Bugün dış politikamızdaki en belirgin etkiye sahip olan konu Kıbrıs Sorunu konusudur.’’ ifadelerini kullandı.

Şehitlik kavramının Müslüman toplumlar için önemli olduğunu bildiren Çelik, “Kıbrıs’taki mücadele sırasında şehit olanlar, canını feda edenler için bir anma günü olarak belirleniyor. Kanlı Noel’in gerçekleştiği tarihin, burada canını verenlerin tekrar anılması adına gerçekleştirilmiştir. Şehit kavramı, vatanı için, milleti için canını feda eden insanlar olduklarını gösteriyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Onur Damar (Radyo K.İ.)