Radyo Kİ > Haberler > HASTA BİREYLERİN SOSYAL HAKLARI KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

HASTA BİREYLERİN SOSYAL HAKLARI KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

Ekim 10th, 2018

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl kutlanmaktadır. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında “Hasta Hakları” ve “Ruhsal Hastalık ile Yaşayan Bireylerin Sosyal Hakları” konulu seminerler düzenlendi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Ersoy, KOÜ Toplum Ruh Sağlığı Birimi Müdürü ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Polat ve Sosyal Hizmet Uzmanı Beyza Nur Kaytaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı seminere akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Hasta Tedavi Sürecinde Özgür Olmalı

Her hastanın kendisine uygulanacak tıbbi işlemlerin faydaları ve zararları ile ilgili sözlü ya da yazılı olarak bilgi alınmasını gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Aslıhan Polat,” Kişi kendine uygulanacak tedavide onay hakkına ve tedavi sürecinde vereceği karar özgürlüğüne önem vermesi gerekir” dedi.

Prof. Dr. Nermin Ersoy, hasta adalet ve hakkaniyet ilkelerine değinerek, “Hasta birey, sağlık hizmetlerinden ihtiyaçlarına uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir. Saygılı ve düşünceli bir sağlık bakım hizmeti almasına dikkat etmeli, gerekirse hekim değişikliğine başvurmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Sosyal Hizmet Uzmanı Beyza Nur Kaytaz ise, ruhsal problemler yaşayan hastalara engelli aylığı bağlanması için, İlçe Kaymakamlıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edilmesi gerektiğini söyledi. Kaytaz, “Hasta bireylerin, hastanede hakları olduğu gibi sosyal hayatında da hakları vardır. 2022 sayılı kanun gereğince yetkili hastanelerden alınmış engelli raporuna göre %40 ve üzeri engel oranına sahip bireye üç ayda bir verilmek üzere maaş bağlanır. Eğitim harcı ve toplu taşıma araçlarında ücrete tabii tutulmayan birey ayrıca hava ve demir yolu ulaşımında da indirim hakkına sahiptir” diye konuştu.

Haber: Şengül HÖKELEK ( Radyo K.İ.)