Radyo Kİ > Haberler > BÜYÜK BİR SORUN: ÇEVRE KİRLİLİĞİ

BÜYÜK BİR SORUN: ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Kasım 8th, 2018

Dünyanın her yerinde gökyüzünden yeryüzüne kadar uzanan en büyük sorunlardan biridir Çevre kirliliği. Kimi insan, kimi hayvan, kimi bitki… Hepsi hayal ediyor temiz bir dünyada vakitgeçirmeyi!

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Veli, Çevre Kirliliğini konuşmak üzere bugün (08.11.2018) Melis Nur Dalar ve Şengül Hökelek’in sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk oldu.

Günümüzde dünya nüfusunun hızla arttığını, artan nüfusun ihtiyaçlarının teknoloji ile sağlanması ve buna bağlı olarak ekolojik sistemin bozulduğunu belirten Prof. Dr. Veli, “Kirliliğin, ne şekilde olursa olsun ulusal anlamda alınan önlemler ile tam giderilemeyeceği artık ülkeler tarafından kabul edilen bir gerçektir. Günümüzde küresel anlaşmalarla uluslararası düzeyde bağlayıcı kararlar alınmaktadır. Bu kararlara Türkiye’den örnek verecek olursak, amacı ambalaj atıklarını yeniden ekonomiye kazandırmak olan ülkemiz genelinde tüm kamu ve kuruluşlarında uygulamaya başlayan Sıfır Atık Projesi’ni verebiliriz. Sıfır Atık Projeleri gibi çalışmalar ile daha bilinçli nesiller geliştirerek, sonraki nesillere güzel bir dünya bırakacağımızdan eminim. ”dedi.

“Endüstri Çoğalırken, Balıklar Azalıyor”

Ekim 2008 raporlarına göre, İZAYDAŞ’ın son altı ayda İzmit Körfez’inden yüz seksen ton çöp toplayarak kirliliğin bertaraf edilmesine dair verilerin olduğunu kaydeden Veli, nükleer ve elektromanyetik kirlilik hakkında da şöyle konuştu:

“Nükleer santrallerde kütle enerjiye dönüşmektedir ve nükleer enerji aslında temiz bir enerjidir. Örneğin Fransa’da kullanılan enerjinin %60’ı nükleer santrallerden sağlanmaktadır. Elektro manyetik kirlilik ise hayatımızın her alanında elektrik akımı taşıyan kablolar, radyo frekans dalgaları yayan radyo ve televizyon vericileri, cep telefonları vb. Elektromanyetik sahalarda geçiyor.”

Hukuki ve Teknolojik Çözümler

Birey olarak gereksiz tüketimi azaltmamız, atık ayrıştırması ile ekonomiyi ve çevre temizliğini desteklememiz gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sevil Veli, hukuki sürece ise şu şekilde açıkladı:

“Ülke olarak Avrupa Birliğine girmek istediğimizde karşımıza ilk olarak çevre ile ilgili konular çıkartıldı. Ülkemizde bu bağlamda birçok yönetmelik Avrupa Birliği standartlarına uygun bir şekilde hazırlandı ve yürürlüğe kondu. Üniversite-Sanayi işbirlikleri arttırılarak temiz üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları teşvik edecek politikalar üretmek temel hedeflerimiz arasında olmalıdır.”

Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünde yapılan su kirliliği, hava kirliliği ve katı atık sorunları ile ilgili projelerden bahsetti. Veli, “Sıfır Atık Projesi de bölümümüzün koordinatörlüğünde yürütülecektir. Sizin aracılığınız ile tüm öğrencilerimizin bu projeye destek vermelerini bekliyoruz. Geleceğin mühendisleri, öğretmenleri, doktorları, avukatları olacak öğrencilerimizin bu tür projelere destek vereceğine dair inancım tamdır.”  diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Şura Bayır (Radyo K.İ.)