Radyo Kİ > Haberler > BİREYSEL İSRAF TOPLUMSAL FAKİRLİĞE GÖTÜRÜR

BİREYSEL İSRAF TOPLUMSAL FAKİRLİĞE GÖTÜRÜR

Ekim 11th, 2018

Ülkemizde önüne geçemediğimiz gıda israfını ele aldığımızda ortaya çıkan rakamlar, açlığın giderilmesine yetecek miktarda oluyor. Melis Nur Dalar ve Şengül Hökelek’in sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk olan Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslami Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ayhan, 9-16 Ekim Dünya Gıda İsraf Haftası kapsamında soruları yanıtladı.

Ayhan, üretilen gıdanın üretim amacına göre tüketilmemesinin israf kategorisine girdiğini vurgulayarak “İsrafın temel sebeplerinde işin maddi boyutundan ziyade manevi ve emek boyutu göz önünde tutulmamaktadır. Ayrıca cömertlik ve israfla karıştırılan kavramlar da buna neden olabilir. Fakat bilinmelidir ki israf, bir şeyin yapıldığı amaca hizmet etmemesidir; cömertlik ise gereken hususta elinden geleni yapmaktır. Bu ince çizgiyi kaçıran bireyler, arzu ettiği şeyin tam zıttını yaparak israfa ya da cimriliğe kaçmış oluyor.” dedi.

Ramazan Ayında Gıda İsrafı

Ramazan ayında yapılan israfın maneviyata zarar verdiğini açıklayan Mehmet Ayhan, “Kuran-ı Kerim’de bahsedilen ayette orucun takvaya ve güzel ahlaka götürebileceği yazarken bizlerin sınırsızca tükettiği ürünler, yeri geldiğinde şükürsüzlüğe ve değer bilmemeye sürükler. Amacı güzel kulluk olan böyle ibadetin sonucunda bilerek veya bilmeyerek yapılan israf yanlıştır. İftar sofralarına davet edilen misafirler için gösteriş amaçlı masrafa girmek, cömertlik hedefinden kopup kişiyi günaha götür.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık İçin İsraf Değil Tutumluluk”

Yemekte tabaklara çokça konulan yiyeceklerin hem israfa hem de obezite gibi sağlık problemlerine neden olduğunu söyleyen İlahiyat Fakültesi Temel İslami Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ayhan, “Uzmanların açıklamalarına göre insanın mide boyutu kendi iki avuç içi kadardır. Bu konuda Hz. Muhammed’in de söylediği gibi –üçte biri su, üçte biri yemek, üçte biri hava- yöntemini uygulayarak hem müsrif olmaktan hem de hastalık taşımaktan kurtulmuş oluruz” diyerek konuşmalarını tamamladı.

Haber: Şengül HÖKELEK (Radyo K.İ.)