Radyo Kİ > Haberler > ALDIĞIMIZ KALORİ, HARCADIĞIMIZ KALORİDEN FAZLA OLMAMALI

ALDIĞIMIZ KALORİ, HARCADIĞIMIZ KALORİDEN FAZLA OLMAMALI

Şubat 8th, 2019

Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sertaç Ata Güler ‘’Obezite’’ hakkında konuşmak üzere bugün (08.02.2019) Gizem Uçar ve Furkan Balakçı’nın sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk oldu.

‘’Ölümcül Hastalıklara Yol Açabilir’’

Obeziteyi vücuttaki fazla yağ birikimi olarak tanımlayan Dr. Öğretim Üyesi Ata Güler, ‘’Kişilerin aldığı bir enerji-kalori miktarı vardır, bunun yanında birde harcadığı kalori miktarı vardır. Eğer aldığınız kalori harcadığınız kaloriden daha fazla olursa bu vücutta fazla yağ olarak birikime uğruyor. Sonucunda karşımıza obezite olarak çıkıyor. Bilimsel olarak ise, boy ve kilo ile hesapladığımız vücut kitle endeksimiz 30’un üzerinde olursa Dünya Sağlık Örgütü bu durumu obezite olarak tanımlamaktadır.” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Güler, vücut kitle endeksi hesaplandığı zaman bu oranın 35-40’ın üzerinde çıkması halinde obezite’ nin ölümcül hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekerek, vücuttaki yağ birikiminin vücuttaki yerinin çok önemli olduğunu, özellikle göbek çevresindeki yağ birikiminin sağlık açısından çok daha riskli olduğunu kaydetti.

‘’Yürümeliyiz, Hareket Etmeliyiz’’

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sertaç Ata Güler, Türkiye’de obezite oranının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Obezite oranın ülkemizde bu kadar fazla olmasının temel sebepleri; beslenme alışkanlığımız fast food diye adlandırdığımız kalorisi yüksek yiyecekleri tercih etmek. Bizim millet olarak yürüme, hareket etme alışkanlığımız yok. Tüm bu durumlar birleşince oranın neden bu kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz.’’

Haber: Furkan BALAKÇI (Radyo K.İ.)